2015 FAI F3K World Championship for Model Gliders, LUDBREG, CROATIA

>>>> check official web site here <<<<

Iz života kluba

Aeromodelarstvo

Kategorije

Korisnici

Registracijom postajete i pretplatnik našeg newslettera. (opširnije...)ak-rudolf-fizir.hr > F3K

Kategorija zrakoplovnog modelarstva F3K

F3K model na slijetanju

F3K je jedna od rijetkih modelarskih kategorija u kojoj je potrebna fizička snaga i eksplozivnost jer je izbačaj F3K modela sličan je načinu bacanja diska u atletici. Možda je zbog toga ta kategorija jedna od najpoznatijih I najpopularnijih modelarskih kategorija u Europi i svijetu. Modeli su definirani rasponom krila od 1.5 metra, maksimalne težine od 600 grama i moraju biti lansirani rukom. Broj servoa je neograničen. Većina današnjih modela teži između 255 I 300 grama, ali svakako je ugodnije imati što lakši model, ali u vjetrovitim uvjetima može se dogoditi baš suprotno. Zbog toga se trup modela stavlja takozvani balast,što je dodatno olovo koje dodaje masu modelu I korisno je za vraćanje aviona u vjetar.

F3K model u zrakuKontrolne površine gotovo su standardne za sve današnje modele, a to su eleroni (koji ujedno služe I kao flapsovi, tkz. flaperoni), pokretan stabilizator visine I smjera. Postoje neke varijacije zbog uštede, odnosno dobivanja težine pa tako ima modela bez pokretnog vertikalnog stabilizatora (stabilizator smjera) ili u drugom slučaju umjesto dvije, četiri kontrolne površine na krilima (odvajanje flapsova I elerona).


Kad se održava natjecanje, a terenu se nalazi ograđeni dio livade iz kojeg se model mora startat i u njega sletjeti. Svako slijetanje van tog ograđenog prostora piše se 0 za taj let. Na različitim natjecanjima lete se različiti zadaci, a u nastavku se nalazi objašnjenje najpopularnijih zadataka. Natjecanje se leti po grupama. Broj grupa i broj natjecatelja u toj grupi ovisi o ukupnom broju natjecatelja na natjecanju. Rezultati se dodjeljuju tako da najbolji natjecatelj u svojoj grupi dobiva 1000 bodova, a svaki sljedeći po formuli: ukupan broj sekundi / broj sekundi najboljeg u grupi x 1000. Na tekmama se leti oko 4-15 turnusa s tim da se najlošiji odbija.

5 x 2 min

Natjecatelj ima neograničen broj letova, zadano je radno vrijeme od 10 minuta. Maksimalno vrijeme je 2 min, tako da bi trebalo napraviti 5 letova po 2 minute, što je ukupno 10 minuta, ali je problem u tome što je toliko iznosi radno vrijeme. U prosijeku za svaki izbačaj modela za dobro istreniranog natjecatelja treba oko 1.5 - 2 sekunde. U ovom zadatku je najbitnije vremenski precizno slijetanje i ponovno bacanje modela čim je prije moguće. Moj osobni rekord je 4 leta od 2 minute i posljednji let mi je bio 1:56 min. Ukratko rečeno za 4 slijetanja i izbačaja izgubio sam sveukupno 4 sekunde.

Istovremeni start

Mislim da ime govori sve, znači svi natjecatelji u grupi startaju istovremeno, maksimalno vrijeme je 3 minute. Leti se ili 3 ili 5 izbačaja za ukupan rezultat u tom zadatku.

1, 2, 3, 4 minute

Maksimalna vremena su 1, 2, 3, 4 minute, mogu se rješavat bilo kojim redoslijedom, ali opet u radnom vremena od 10 minuta, a zbroj svih maksova iznosi upravo toliko, pa opet dolazimo do problematike zadatka 5 x 2 minute.

Zadnji i predzadnji let

Za ukupan zbroj uzimaju se 2 zadnja leta. Maks može biti 3 ili 5 minuta, u 10 min radnog vremena, pa ako je slučaj da je max 5 minuta opet se dolazi do onog, sleti i čim prije poleti, ali 5 minuta se treba potruditi da napraviš, pa su moguće i kalkulacije i špijuniranje uvjeta oko sebe. Na primjer 1. let napraviš 5 minuta, i 2. let napraviš 2 minute, sto je ukupno 7 minuta, a netko napravi 3 i 4:30 i bolji je od tebe za 30 sekundi.

3 od 6

Natjecatelj je ograničen na 6 bacanja, a 3 se uzimaju za ukupan rezultat. Max je 3 minute u 10 min radnog vremena tako da imaš 1 minutu viška za razmišljanje. Znači napraviš 3 puta po 3 minute i imaš zagarantiranu 1000.

Ludbreški aeromodelari su superiorni u F3K kategoriji u Hrvatskoj. U zadnjih 7 godina imamo 6 pojedinačnih državnih prvaka, te svih 7 ekipnih titula te 5 juniorskih naslova. Osim u Hrvatskoj naši predstavnici su odlični u europi i svijetu. Hrvatska F3K reprezentacija sastoji se kompletno od natjecatelja iz AK "Rudolf Fizir" Ludbreg, dok je izbornik reprezentacije Mladen Horvatin iz AK Karlovac. U Europskoj ligi, takozvanom EuroContestu Ludbreški aeromodelari zauzeli su 2. Nikola Frančić, 6. Danijel Horvatić, 10. Miljenko Frančić, što Hrvatsku čini najuspješnijom zemljom u prošlogodišnjem izdanju EuroContesta 2011. Osim odlaska na natjecanja, naši članovi su organizatori I natjecanja EuroContest-a u Ludbreg, koji se 2012. godine organizira po prvi puta u dva natjecateljska dana (30.6.-1.7.2012.). Ludbreški EuroContest je poznat kao najbolje organizirano natjecanje u cijelom kalendaru koji se sastoji od 17 natjecanja po cijeloj Europi.

 

Trenutno na stranicama

Trenutno aktivnih Gostiju: 12