2015 FAI F3K World Championship for Model Gliders, LUDBREG, CROATIA

>>>> check official web site here <<<<

Iz života kluba

Aeromodelarstvo

Kategorije

Korisnici

Registracijom postajete i pretplatnik našeg newslettera. (opširnije...)ak-rudolf-fizir.hr > Rječnik pojmova

Rječnik pojmova

Svi A B E F T U
Pojam Opis
FAI

FAI (fr. Federation aeronautique internationale) je krovna zrakoplovna federacija. U nju spadaju sve sportske kategorije, uključujući i zrakoplovno modelarstvo. Osnovana je u Parizu, 12.9.1905. godine. U modelarstvu, sve priznate FAI kategorije počinju sa slovom F, pa tako imamo F1A, F1B, F3J, F3K, F3B, F5J, ... Za većinu natjecanja tih kategirija, organizator traži lincencu s FAI markicom koju izdaje krovna organizacija u državi natjecatelja, u Hrvatskoj je to HZS (Hrvatski Zrakoplovni Savez).

Aliases (separate with |): FAI
flaperon

Flaperon je dio pokretne površine aviona koji kombinira ulogu flapsova i elerona u letenju. Funkcionira na način da se jednostavno eleronima promjeni nulta pozicija (gore ili dolje), a koriste se kod aviona bez razdvojenih površina flapsova i elerona. U modelarstvu se najviše koriste kod F3K kategorije.

Aliases (separate with |): flaperoni|flaperons
flaps

Flaps je pokretna površina na izlaznoj ivici krila koja svojim pomicanjem mijenja profil krila. Ako se flaps spusti prema dolje, profil postaje više zakrivljen, stvara veći uzgon ali i veći otpor. Flaps omogućuje da avion leti manjom brzinom i većim napadnim kutem bez prijetnje padanja u stoling. Isto tako, flaps može se staviti u negativan položaj (prema gore) da smanji uzgon i otpor, ali onda avion mora letjeti većom brzinom. Koristi se kod slijetanja, ali i u letu kada avion treba usporiti npr. u termici.

Aliases (separate with |): flap|flapsa|flapsova|flapsovi
Glossary 2.7 uses technologies including PHP and SQL

Trenutno na stranicama

Trenutno aktivnih Gostiju: 16