2015 FAI F3K World Championship for Model Gliders, LUDBREG, CROATIA

>>>> check official web site here <<<<

Iz života kluba

Aeromodelarstvo

Kategorije

Korisnici

Registracijom postajete i pretplatnik našeg newslettera. (opširnije...)ak-rudolf-fizir.hr

Kategorija zrakoplovnog modelarstva F3A/F3M

F3A/F3M

F3A/F3M – akrobatski radiom upravljani modeli aviona

DEFINICIJA

Model aviona koji se aerodinamično upravlja pomoću upravljački površina visine, smjera i nagiba od strane pilota, koji stoji na zemlji i modelom upravlja pomoću stanice za daljinsko upravljanje.

Razlika između F3A i F3M kategorije je u tome što se kod F3A kategorije ograničava maksimalan raspon krila i duljina modela na 2 m te masa modela na 5 kg. Kod F3M kategorije radi se isključivo o modelima koji su makete ili polu-makete te je minimalan raspon krila 1,8 m, a maksimalna masa 20 kg. Dozvoljena buka koju proizvode modeli iznosi 94 dB na udaljenosti 3 m od modela. Zabranjena je bilo kakva upotreba auto pilota. F3A i F3M su FAI kategorije. Natjecanje se održava u 3 turnusa, od čega se najslabiji odbija. A lete se poznati programi koji vrijede dvije godine. Ocjenjivanje vrše suci ocjenama od 1 do 10 koje se množe koeficijentom figure koja se leti. Ocijene se normiraju, pa pobjednik dobiva 1000 bodova za prvo mjesto.

U HRVATA

Prvo natjecanje u F3A kategoriji je održano na aerodromu Lučko 2006. godine. Od tada svake godine se u Hrvatskoj održavaju F3A/F3M natjecanja na različitim lokacijama. Tako je u 2011 održano 3 natjecanja: u Nedelišću (AK Rudolf Fizir – Ludbreg), u Velikoj Gorici (MAK Velika Gorica) i u Sinju (AK Sinj). Modelarska natjecanja se održavaju također i u Sloveniji, a programi natjecanja su usklađeni, tako da slovenski modelari mogu nastupati na natjecanjima u Hrvatskoj i obrnuto. Do sada se ograničenja za F3A kategoriju nisu strogo primjenjivala, pa se događalo da u F3A kategoriji lete piloti s modelima maketama preko 2m. Takvi modeli ne mogu kvalitetno letjeti F3A program, stoga su od ove godine izrađeni su programi zasebno za F3A i F3M pilote.

BUDUĆNOST

Kao i u svakoj modelarskoj kategoriji, poslije prvotnog BOOM-a ekipa se 'razvodni', pa tako možemo govoriti od nekih 8 do 10 hrvatskih pilota koji se natječu na natjecanjima. Natjecati se može u više kategorija. F3M sport je kategorija koja je zamišljena na natjecatelje koji tek stječu iskustva na F3M natjecanjima. F3M kategorija je namijenjena iskusnijim natjecateljima i njihov je program teži. F3A kategorija je kategorija koja u Hrvatskoj trenutno izumire i nema natjecatelja. Ona će se održati samo ako se prijavi veći broj natjecatelja, tu se prvenstveno misli na Slovence, koji zadnjih godina bilježe ekspanziju upravo u toj klasi.

Veliki problem predstavljaju suci, kojih nema. Zato smo primorani da natjecatelji sude međusobno drugim natjecateljima. Takva praksa nije dobra i to bi trebalo promijeniti. Treba okupiti zainteresiranu ekipu na napraviti radionice na temu F3A/F3M letenja i napraviti školovanje sudaca.

ZAKLJUČAK

F3A/F3M su jako atraktivne kategorije natjecanja koje su još u razvoju. Ukoliko se kritična masa okupi moguće je očekivati i natjecanja na europskom rangu prema FAI pravilima.

 

Trenutno na stranicama

Trenutno aktivnih Gostiju: 15